Menu

Gezondheid uit je keukenkastje

De waardevolle inhoud van jouw keukenkast.

Ben jij je ervan bewust dat er veel meer gezondheid in jouw keukenkastje staat dan je waarschijnlijk weet.

Ik doel dan op kruiden en specerijen. Ze worden helaas behoorlijk ondergewaardeerd als het gaat om hun bijdrage aan jouw gezondheid.

Dat het heerlijke smaakmakers zijn weten we wel, maar weet je ook wat ze nog meer voor jou kunnen betekenen?

In de komende blogs zet ik er telkens één in de schijnwerpers én doe ik er meteen wat receptentips bij.

 

Kaneel

Een specerij dat de meeste van ons wel in huis hebben is kaneel. Kaneel is afkomstig uit de binnenbast van de kaneelboom. Oorspronkelijk uit Sri-Lanka (Ceylon) en het zuiden van India. Tegenwoordig ook, gekweekt, op Madagascar en de Comoren.

De waarde van kaneel:

  • Bevat veel bio-actieve stoffen. Dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat de biochemische processen in jouw lichaam goed verlopen. Je kunt ze zien als helpers van de vitaminen
  • Heeft een antibacteriële, antivirale en antischimmelwerking
  • Heeft een regulerende werking op de bloedsuikerspiegel en insulinehuishouding
  • Werkt ontstekingsremmend
  • Is een verwarmend specerij
  • Heeft een heel hoge Oracwaarde*, 267.536 per 100 gr

*Oracwaarde geeft de hoeveelheid antioxidanten in voeding aan.

Gebruik kaneel niet overdadig. Dit geldt overigens voor de meeste voedingsmiddelen. Normaal keukengebruik is oké.

Gebruikstips

Chocolademelk: maak van amandelmelk, pure cacao, kokosbloesemsuiker en een paar snufjes kaneel een heerlijke warme drank om jezelf echt even te verwennen 

Havermout: een ontbijt waar je de hele ochtend mee kunt doen en wat je veel energie levert.

Kook 2-3 eetlepels havervlokken in amandel- rijst- of havermelk tot ze lekker zacht zijn. Dit duurt ongeveer 15 min. Strooi er lekker kaneel overheen en vul dit aan met bijvoorbeeld een handvol blauwe bessen.

Sperciebonenstoof: lunch- of dinergerecht met aandacht voor je bloedsuikerspiegel.

Ingrediënten voor 4 a 5 personen:

750 gr sperciebonen (in de winter eventueel te vervangen door spruitjes)

3 (rode) uien

2 teentjes knoflook

1 el olijfolie

1-1,5 el kaneel

1,5 el koriander

1 el gemalen fenegriek

Snufje gemalen chili, pikante paprika of cayenne

200 gr tomatenpuree

50-60 gram santen of 400 ml kokosmelk

250 gr paddenstoelenmix of kastanjechampignons

Breng op smaak met peper/zout/tamari

Garneren met verse groene kruiden, kiemen of kasha

Bereiding

Sperciebonen wassen en afhalen. Beetgaar stomen en daarna afspoelen. Uien en knoflook fruiten in de olijfolie. Specerijen, tomatenpuree en santen (of kokosmelk) erbij en een paar minuten laten pruttelen. Let op of er nog een flinke scheut water bij moet.

Vervolgens de schoongemaakt sperciebonen en in stukken gesneden champignons erbij en rustig nog even laten pruttelen en voeg naar hartenlust nog wat van de kruiden toe.

Serveer de stoof op een boekweitpannenkoek, een wrap of met quinoa of haverkorrels. Haverkorrels zijn mijn persoonlijke favoriet. Houd hierbij wel rekening met de kooktijd (45 minuten)

Ook lekker met een gepocheerd eitje. (recept: Rineke Dijkinga)

Ik hoop dat dit blog jou inspiratie geeft om meer met kaneel te doen in jouw voeding.

Smakelijk eten!