Zonnebrand en insecten

×
Ga terug naar het overzicht

Zonnebrand en insecten

Het is eind juli en ook al was deze maand minder zomers dan ons misschien lief is, we hebben in de maanden hiervoor al veel zomers weer gehad. Het komend weekend belooft wél heel zomers te worden.

Dat is genieten én oppassen voor te veel zonlicht en sommige insecten.

Voorkom zonnebrand Hoewel het heerlijk kan zijn om met je kopje koffie of thee in het zonnetje te zitten is het belangrijk dat je dat met mate doet. Dat te veel zonlicht schadelijk is voor onze huid weet je vast wel. Bescherm jezelf wanneer je toch in de zon zit, wandelt of fietst met een product dat veilig is voor je gezondheid.

Weet je dat een vette plantenolie van nature een lichte SPF (Sun Protection Factor) bevat? Niet heel hoog, maar licht zoals gezegd. Kokosolie bijvoorbeeld heeft een SPF van 4 en avocado-olie heeft een SPF van 6-7. Weet dat er geen natuurlijke producten zijn die de SPF verhogen. Hiervoor worden chemische middelen gebruikt. Bedenk of je dat op je lichaam wilt smeren.

Persoonlijk kies ik liever voor mooie natuurlijke producten die de huid ook nog verzorgen. Denk dan aan hydratatie en herstel van de barrièrefunctie van de huid. Bij de natuurvoedingswinkel hebben ze producten die je met een gerust hart op je huid kunt smeren.

Ondanks je voorzorgsmaatregelen toch verbrand?

Aloë Vera gel verkoeld en verminderd jeuk na bijvoorbeeld een insectenbeet. Bewaar Aloë Vera gel in de koelkast. Dan doet hij nog beter zijn werk.

Een ander mooi product is rozebottelolie. De zuivere olie uit het Andesgebergte (Chili) bevat bètacaroteen (ook wel pro-vitamine A genoemd) en heeft een antioxiderende werking.

NB Let op met het gebruik van essentiële oliën in de zon. Gebruik geen bergamot, engelwortel en citrusoliën. Uitzondering daarop is mandarijn. Een paar druppels mandarijnolie geven een heerlijke geur met een diep ontspannende werking aan je verzorgingsolie.

Insecten Helaas kunnen sommige insecten in de zomer nogal wat overlast geven. Muggen houden je uit je slaap en een wespen- of tekenbeet heb je ook liever niet.

Insectenwerende oliën zijn citroen, eucalyptus, lavendel. De werking houdt zo’n drie uur aan.

Toch gestoken? Dan kun je (onverdund) een paar druppels teatree- of lavendelolie gebruiken. Gebruik andere essentiele oliën niet onverdund op je huid. Twijfel je over het gebruik? Stuur me dan even een berichtje met jouw vraag.

Zoals je misschien weet, gebruik ik in mijn praktijk de oliën van Chi. Mooie, zuivere olie. Het gaat immers om jouw gezondheid.

Ik wens je een mooie zomer en wanneer je jouw vakantie nog tegoed hebt, geniet ervan!

Ga terug naar het overzicht