Wat de afgelopen week de meeste indruk op mij maakte

×
Ga terug naar het overzicht

Wat de afgelopen week de meeste indruk op mij maakte

Wat de afgelopen week de meeste indruk op mij maakte is de veerkracht van mensen in zijn algemeenheid en die van een van mijn cliënten in het bijzonder. Het deed mij denken aan een metamorfose…

Hoe zij, als gevolg van verschillende omstandigheden, als een dood vogeltje bij mij binnenkwam en nu, zo’n 6 á 7 maanden later weer een stralende en levenslustige vrouw is.

Zolang het leven voortkabbelt en je heerlijk in je comfortzone kunt blijven is er geen behoefte aan verandering. Laat staan dat je stil staat bij de vraag of je voldoening uit je leven haalt of dat je je persoonlijk verder wilt ontwikkelen. Totdat ‘het leven’ je dwingt. Aanleiding kan verlies van een baan zijn, echtscheiding of financiële tegenslag. De oorzaken zijn divers. Het gaat in ieder geval om iets dat door jou als heel ingrijpend wordt ervaren.

Ik zie dan bij mijn cliënten een shockeffect, niet zelden totale ontreddering. Vragen als: ‘wat moet ik nu’, ‘wat voor werk kan ik nog meer doen’, ‘waar word ik weer blij van’ en zelfs ‘wie ben ik eigenlijk’ hoor ik veel in het intakegesprek. De wens van mijn cliënt is dan om haar of zijn leven weer in balans te krijgen en zodoende rust te ervaren.

Een eerste stap is erkennen dat de situatie is zoals hij is. Ik heb het dan niet over accepteren. Dat is een volgende stap. Dat erkennen dat het is zoals het is, is zeker niet voor iedereen vanzelfsprekend. Er zitten, begrijpelijk, veel emoties in de weg en vaak heeft mijn cliënt een pittig oordeel over zichzelf.

Emoties en oordelen poets je niet zomaar even weg. Het vraagt van mij als coach inlevingsvermogen en dat ik zorgvuldig te werk ga in het begeleiden van het proces van erkenning, acceptatie en zelfontdekking van mijn cliënt.

Wat dan, elke keer opnieuw indruk op mij maakt is hoe mensen in relatief korte tijd de draad weer oppakken en vol moed en blijdschap het leven tegemoet treden. Veerkracht, een indrukwekkende kwaliteit in mensen.

Ga terug naar het overzicht