Vitamine D

×
Ga terug naar het overzicht

Vitamine D

Vitamine D wordt ook wel de zon-vitamine genoemd. In tegenstelling tot de andere vitaminen maken we vitamine D wél zelf aan. We hebben daar wel zonlicht voor nodig. Laten we dat nu in de winter net niet zo veel hebben. Aanvulling in de vorm van een supplement (bijvoorbeeld vis- of algenolie) is daarom raadzaam.

Waarom vitamine D?

Vitamine D werkt preventief bij botontkalking (osteoporose) en vermindert daarmee het risico op botbreuken. Het bevordert namelijk de opname van calcium (kalk) uit de darmen. Daarnaast is het nodig om het calcium in te bouwen in het botweefsel. In combinatie met vitamine K2 biedt het ook ondersteuning om de bloedvaten soepel te houden. Ook is vitamine D belangrijk om onze spieren soepel en sterk te houden.

Nog meer voordelen

De laatste jaren is er veel meer kennis over vitamine D door allerlei onderzoeken. Naast ondersteuning van botten en spieren levert vitamine D ook een belangrijke bijdrage voor de ontwikkeling en onderhoud van een gezond gebit, regulering van het hartritme, goede werking van het zenuwstelsel en het goed functioneren van ons immuunsysteem. Ons gezichtsvermogen profiteert ook van voldoende vitamine D. Meer geestelijke veerkracht wordt ook toegeschreven aan voldoende vitamine D.

In welke voeding zit vitamine D

Van nature komt vitamine D alleen voor in dierlijke producten zoals: melk, boter, vis, vlees en eieren. Met name in de vette vissoorten als bijvoorbeeld haring en zalm. Eet je volledig plantaardig dan is aanvulling zeker aan te raden.

Tekort

Hoe herken je een tekort aan deze vitamine? Symptomen kunnen zijn: spierzwakte (lage rugpijn), osteoporose, vermindert gezichtsvermogen. Je kunt eenvoudig bij je huisarts een bloedtest ondergaan. Een juiste hoeveelheid begint ongeveer bij 100 nmol/l.

Zwangeren en ouderen

Voor zwangere vrouwen is het raadzaam om een vitamine D supplement te gebruiken dat geen vitamine A bevat omdat een teveel aan A onverstandig is. Ook voor vrouwen die borstvoeding geven is een D-supplement aan te bevelen. Daarnaast is het voor senioren ook raadzaam om D-suppletie te gebruiken. Een oudere huid is minder goed in staat om met behulp van zonlicht vitamine D te vormen. Bovendien komen veel ouderen vaak minder buiten en eten ze minder.

NB Wanneer je voor een D-supplement kiest let er dan op dat het D3 is. Dit is de lichaamseigen vorm die ook in voedingsmiddelen zit en in onze huid wordt aangemaakt. Op dit moment heb ik een mooi supplement op voorraad. Het is een vitamine D3 in combinatie met magnesium. Dit mineraal zorgt voor een betere opname van D.

Ga terug naar het overzicht