Slaap jij goed of kan het beter?

×
Ga terug naar het overzicht

Slaap jij goed of kan het beter?

Een veel voorkomende reden dat mensen bij mij in de praktijk komen is dat ze slecht slapen. Moeilijk inslapen of niet doorslapen en meerdere keren per nacht wakker zijn.

Een slecht slaapritme veroorzaakt moeheid, concentratieproblemen en heeft nogal eens een kort lontje tot gevolg.

Er zijn meerdere oorzaken waardoor je slaap kan worden verstoord. Ik noem er een paar. Kijk maar eens hoe dat bij jou zit én of je er zelf invloed op kunt uitoefenen.

Beweging en buitenzijn

Dat bewegen bijdraagt aan een goede gezondheid is inmiddels bij iedereen bekend. Dat in de buitenlucht doen is nog beter. Onder invloed van (dag)licht maken we serotonine aan. Serotonine is de voorloper van melatonine, een stofje dat we nodig hebben voor een goede nachtrust.

Hormonale disbalans

Zomaar een paar redenen waarom je hormoonhuishouding uit balans kan raken waardoor een slaapprobleem wordt veroorzaakt: schommelingen door menstruatie, de overgang en stress. En om het nog lastiger te maken; een slaaptekort kan een verstoring in je hormoonhuishouding geven.

Om te ontdekken of jouw hormonen de oorzaak van je slaaptekort zijn kun je een consult bij een natuur- of integraal arts plannen.

Wanneer je hormonen uit balans zijn kan een voetreflexbehandeling een goede remedie zijn!

Darmproblemen

Je denkt misschien niet direct aan darmproblemen als oorzaak van een verstoorde nachtrust.

Toch is dit nogal eens de oorzaak van een onrustige slaap of veel wakker liggen. Gisting in je darmen bijvoorbeeld maakt dat je onrustig slaapt.

Darmklachten leiden tot overbelasting van de lever. Dit zorgt voor een slaapverstoring in de 2ehelft van de nacht en zweten bij het wakker worden.

Een spastische darm heeft veelal een relatie met (een tekort) aan aanmaak van serotonine en dus met de aanmaak van melatonine.

Veel darmproblemen kunnen via voetreflex goed worden behandeld.

Voeding die ondersteuning biedt bij het op peil brengen en houden van je melatoninegehalte:

· Sint Janskruid

· Goji bessen

· Amandelen

· Zonnebloempitten

· Kersen

Naast hetgeen ik hierboven noem zijn er nog meer oorzaken voor een verstoorde nachtrust. Ook meerdere remedies gelukkig. Ontspanningsmassage is er een van.

Ik wens je een goede nachtrust zodat je tijdens je slaap herstelt van de activiteiten van de afgelopen dag.

Ga terug naar het overzicht