Osteoporose, veel melk of juist niet?
Osteoporose (botontkalking) is een van de meest voorkomende Westerse ouderdomsziekten.
Door vermindering van het botweefsel wordt het risico op breuken aan bijvoorbeeld pols of heup vergroot. Het afbreukproces verloopt langzaam en begint meestal al na het 35e levensjaar. Bij vrouwen wordt dit proces door de overgang (als gevolg van de hormonale verandering) versneld.Veel melk drinken, vanwege calcium, fosfor en Vitamine D die het bevat, is nog steeds een veel gehoord advies. Maar er zijn ook andere berichten.
Calcium maakt de botten dichter en harder. Dat lijkt mooi, maar onze botten hebben ook juist flexibiliteit nodig. Dit zorgt er namelijk voor dat ze minder snel breken. Die flexibiliteit krijgen ze door collageen of eiwitten.
Uit een groot Zweeds onderzoek bleek zelfs dat melk de kans op botbreuken vergroot! Hoe zit het nu? Geen melk meer drinken?
Onderzoekers van de Uppsala Universiteit denken dat het te maken heeft met galactose (een melksuiker) dat in melk voorkomt. Dit zou het verouderingsproces versnellen.
In dit Zweedse onderzoek werden iets meer dan 100.000 mensen (mannen en vrouwen) 20 jaar lang werden gevolgd. Er kwam een opmerkelijk resultaat uit. Het bleek dat degenen die veel melk (1,5 liter p/dag) dronken meer breuken in armen en benen hadden dan de mensen die maximaal 2 glazen per dag dronken.
Een andere mogelijke verklaring is de, voor mensen, verkeerde verhouding calcium, magnesium en fosfor in melk. Calcium opname is namelijk afhankelijk van de juiste hoeveelheid fosfor. Groenten en fruit hebben de juiste calcium-fosfor verhouding.
Ook blijkt de hoeveelheid verzadigde vetten en dierlijke eiwitten in melk geen positieve bijdrage te leveren.
Erfelijk bepaald? Ja, een snelle botveroudering kan familiair bepaald zijn. Reden des te meer om er een gezonde leefstijl op na te houden. Beperk het gebruik van alcohol, cafeïne (verzuring en verhoogde uitscheiding calcium en magnesium) en sigaretten. Deze middelen leveren zeker geen positieve bijdrage aan je gezondheid in het algemeen.
Enkele voedingsstoffen die een positieve invloed hebben zijn vitamine D, K2, Magnesium, Borium en Silicium.
Wat kun je zelf doen?
- Zorg voor een gezond lichaamsgewicht
- Voldoende lichaamsbeweging, dit stimuleert de bloedsomloop waardoor meer voedingsstoffen de botten bereiken
- Eet gevarieerd, liefst biologisch. Beperk het gebruik van o.a. suiker, koekjes, pasta. Zorg dat er in ruime mate groente, fruit en zeewier in je dieet zit.
- Ondersteunende voedingssupplementen; maak voor een goed advies een afspraak bij een orthomoleculair (of integraal leefstijl) -arts, -therapeut of -voedingsadviseur
Meer weten? Neem gerust contact met mij op.
Bronnen: diverse wetenschappelijke onderzoeken en de boeken van Rineke Dijkinga en Elly Korzelius
Ga terug naar het overzicht