Kop – staart botsing! En dan?

×
Ga terug naar het overzicht

Vier weken geleden overkwam mijn partner iets dat helaas nogal eens gebeurt in het verkeer. Een kop-staart botsing.

Meestal bij files, door onoplettendheid en te hoge snelheid.

Bij dit ongeval echter speelde dit allemaal niet. Hij stond gewoon stil, te wachten voor een rood verkeerslicht en zag in zijn spiegels een auto met te hoge snelheid naderen.

Hij zette zich schrap en wachtte op de klap. Nou, die kwam!

Auto total loss, maar de personen die betrokken waren bij het ongeval leken, na kort onderzoek door het ambulancepersoneel, ongedeerd.

Leken, want de klap is voor een mensenlichaam enorm bij een dergelijk ongeval en de gevolgen worden vaak pas later merkbaar.

Onderschat overigens het mentaal/emotionele deel niet!

Door het hoge adrenalinegehalte komt het overlevingsmechanisme in werking en kan er praktisch gehandeld worden. Politie en ambulance worden gebeld, de schadeformulieren worden ingevuld, een berger ingeschakeld om te auto af te voeren en vervoer naar huis wordt geregeld.

Niets aan de hand, zeg je misschien. Maar ik weet, uit eigen ervaring en wat ik tegenkom in mijn praktijk, dat in de dagen erna het lijf begint te protesteren.

Bekende klachten zijn: hoofdpijn, duizeligheid, slechte concentratie, sneller vermoeid zijn, spierpijn en het gevoel ‘niet in je lijf te zitten’.

Rust is dan een veelgehoord en goed advies. Maar laat je ook zo snel mogelijk behandelen om chronische klachten te voorkomen.

Uiteraard ben ik dezelfde dag nog met de behandeling van mijn partner gestart. In het begin om de dag, later telkens met enkele dagen ertussen.

Behandeling bestaat dan uit een combinatie van ESB® en integrale massage. Correcties van onder andere wervelkolom en schouders én massage van de spieren van nek, schouders en rug zijn dan van belang.

Verder pas ik vanuit de ESB® therapie een traumabehandeling toe. Dit om de herinnering aan het ongeval, die opgeslagen ligt in het lichaam, te verminderen en stress respons te voorkomen.

Want ook al denk je met je hoofd dat je het weer aankunt om achter het stuur te kruipen, je lichaam kan een hele andere reactie geven en volledig in een kramp schieten.

Met mijn partner gaat het langzaam maar zeker de goede kant op. Ik wens jou dat een (auto)ongeval je bespaart blijft. Mocht het je toch overkomen, laat je dan zo snel mogelijk na het ongeval behandelen.

Voor nu, een mooie zomer gewenst.

Ga terug naar het overzicht