Yvonne Veenendaal banner

Gezondheid uit jouw keukenkastje – deel 3

×
Ga terug naar het overzicht

Gezondheid uit jouw keukenkastje – deel 3

Wederom een blog waarin ik graag met jullie de gezondheidswaarde van een kruid deel. Deze keer is het peterselie. Een kruid dat iedereen wel kent en ook ongetwijfeld regelmatig gebruikt. Het staat, vanwege veelvuldig gebruik, in mijn kruidentuin.

Peterselie (petroselinum crispum)

Dit kruid groeit in een, liefst rijke en beetje vochtige, grond in de volle zon of een beetje schaduw.

Van oorsprong komt ook dit kruid uit het Middellandse Zeegebied en werd door de oude Grieken zelfs als heilig kruid gezien.

We kennen twee soorten: de platte peterselie (deze kun je kort meekoken) en de krulpeterselie (deze is met name bedoeld om ongekookt door bijvoorbeeld salades te gebruiken of ter garnering). Platte peterselie is wat sterker van smaak.

Gezondheidswaarde

Peterselie bevat provitamine A, vitamine C, ijzer en foliumzuur. Deze laatste is onder andere belangrijk tijdens de zwangerschap.

In peterselie zit de bio-actieve stof Eugenol die ontstekingsremmend werkt. Peterselie is goed voor hart- & bloedvaten, remt een te hoge maagzuurproductie en is vochtafdrijvend.

Tips

Even kauwen op rauwe peterselie werkt neutraliserend op knoflookadem!

Door peterselie te planten in de buurt van rozen wordt de geur van de rozen versterkt.

Strooi vlak voor het serveren wat fijngehakte peterselie, samen met munt, over je soep, wortels of vis. Zeker bij linzensoep is dit erg smakelijk!

Ga terug naar het overzicht