Een optimaal immuunsysteem

×
Ga terug naar het overzicht

Hoe doe je dat?

Voorkomen is beter dan genezen

Een uitspraak die we allemaal kennen en oh zo waar is. Ziek zijn is niet fijn. Laat ik daar helder over zijn. Heb je jouw gezondheid helemaal zelf in de hand? Nee, niet helemaal.

Wél kun je eraan werken om je immuunsysteem te optimaliseren en zo de kans om ziek te worden te verkleinen.

Dit doe je door aandacht te geven aan een aantal aspecten in jouw leefstijl: voeding, beweging en rust.

Voeding

Een open deur misschien maar ik benoem het toch nog eens. Eet zoveel mogelijk gevarieerd, onbewerkt én biologisch voedsel. Er zitten echt, nog steeds, te veel pesticiden op onze niet-biologische groenten en fruit. Koplopers zijn aardappelen en aardbeien, om er maar eens een paar te noemen.

Zorg per dag voor zo’n 400 gram groenten en fruit. Dat is best veel. Kijk eens wat je aan je lunch kunt veranderen. Zijn het nog altijd de boterhammen met kaas of vleeswaren? Of wissel je af met een soepje, salade of groente-omelet? Allemaal mogelijkheden die je ook prima kunt meenemen naar je werk.

Denk ook aan voldoende vezels. Zorg ervoor dat je darmen hun werk goed kunnen doen. Je gezondheid begint in je darmen.

Naast volwaardige voeding is het aan te bevelen om een aantal basis supplementen te gebruiken: Vitamine C, Omega-3, Zink en zeker nu we in de midwinter periode zijn aangekomen, vitamine D. NB Over Zink volgt binnenkort meer informatie op mijn website.

Zorg ook voor voldoende vochtinname. Drink regelmatig een glas water.

Beweging

Om je lijf soepel en op een gezond gewicht te houden is het belangrijk om voldoende te bewegen. Het is echt niet nodig om je drie keer per week af te matten in de sportschool. 

Als je dat fijn vindt, prima! Maar een dagelijkse wandeling, op de fiets naar je werk of een boodschap doen, in plaats van de lift de trap nemen. Alle beetjes helpen. 

Daarbij pak je wanneer je buiten bent ook nog de mogelijkheid mee om extra Vitamine D aan te maken. Helemaal gratis!

En wil je meer? Helemaal top natuurlijk. Elke dag een work-out van 10 minuten om je spieren te versterken, kan wanneer je dat echt wilt, iedereen inpassen. Gebruik je je spieren niet dan lever je geheid in op spierkracht. “If you don’t use it, you lose it” 

Rust

Een vaak onderschatte, maar o zo belangrijke factor om gezond te blijven. Zorg voor een bioritme dat in balans is. Zo’n acht uur slaap per nacht is nodig om je lichaam te laten herstellen. ’s Nachts gaat het aan het werk om beschadigde cellen te repareren danwel af te voeren.

Voor een goede nachtrust heb je het stofje melatonine nodig. Dan maakt ons lichaam zelf aan. Deze aanmaak wordt in gang gezet zodra het begint te schemeren. 

(Kunst)licht verstoort dit proces. In de avond (beeldscherm, TV) kort voor het slapengaan is dus een NO GO!

Ik nodig je uit om een regelmatig dag/nacht ritme te bewerkstellingen. 

En last but not least……..vermijd zoveel mogelijk stress! 

Ga terug naar het overzicht