Dus jij denkt dat geluk bestaat?

×
Ga terug naar het overzicht

DUS JIJ DENKT DAT GELUK BESTAAT?

“Ik wil gewoon weer blij en gelukkig zijn” een veelgehoorde opmerking in mijn praktijk wanneer iemand zich meldt voor coaching. Als ik dan vraag hoe dat er uit ziet blijft het verdacht lang stil. De betreffende persoon weet vaak wel wat hij of zij NIET wil. Maar wat dan WEL? Wat is dan eigenlijk geluk?

Geluk ervaart iedereen anders. Dus ja, hoe definieer je dat dan? 

Wanneer je er woordenboeken op naslaat lees je:

  •  tevreden zijn, genoegen nemen met de omstandigheden
  • dat alles loopt zoals je verwacht of graag wilt
  • dat je leven moeiteloos  en zonder tegenslagen verloopt

Maar helaas, pindakaas. Zo’n feest is het niet altijd. Althans, niet in mijn leven. Er waren genoeg gebeurtenissen die anders liepen dan ik zou willen of had verwacht. En dan heb ik het niet over kleine dingen. Ze waren lifechanging. En juist díe gebeurtenissen brachten mij, door de inzichten die ik erdoor verkreeg, uiteindelijk geluksmomenten. 

Ja, ik noem het bewust geluksmomenten. Geluk is niet een constant gevoel. Voor mij is geluk ook de kracht hebben om te gaan met tegenslagen. Geluk zit in zoveel momenten!

Als je het maar wilt zien. 

Een uitspraak van Thich Nhat Hahn (Boeddhistische monnik en vredesactivist) is:

“Aan de basis van geluk ligt liefdevolle aandacht.”

Voor mij is geluk mensen om mij heen waarmee ik kan lachen én huilen. Dat roodborstje dat zich samen met mij door de tuin beweegt. Mijn kleinzoon die zegt dat hij de kleurige bloemetjes in mijn tuin zo mooi vindt. Dat ik de mogelijkheid heb om mij persoonlijk steeds door te ontwikkelen. 

Geluk dat ik anderen mag begeleiden om óók de geluksmomenten in hun leven weer te ervaren. 

Dus ja, ik denk dat geluk bestaat. En jij? 

Ga terug naar het overzicht