Blessure en de functie van pijn

×
Ga terug naar het overzicht

Blessure en de functie van pijn

Wanneer je tijdens een (sport)activiteit een blessure oploopt ben je al snel geneigd om het gekwetste lichaamsdeel te ontzien.

Immers pijn is een ervaring die we het liefst uit de weg gaan. Ook al doe je dit niet bewust, je lichaam zal zich direct gaan aanpassen.

Functie van pijn

Pijn wordt over het algemeen als lastig ervaren. De blessure beperkt je in je activiteiten in zijn algemeenheid en het aangedane lichaamsdeel in het bijzonder.

Juist dat is de functie van pijn. Pijn zorgt ervoor dat je dat deel van je lichaam minder of juist niet meer gaat gebruiken. Dit om verder beschadigen van het weefsel te voorkomen en genezing een kans te geven.

Rust niet te lang

Stel je bent aan je knie geopereerd. Uiteraard heeft de wond tijd nodig om te helen en is, zeker de eerste week, rust een goede remedie. Maar wacht niet te lang met weer gaan bewegen. Het omliggende weefsel (spieren en banden) verstijft snel. Daardoor kost het je onnodig veel tijd om je knie weer te gebruiken wanneer je niet vlot gaat opbouwen in de belasting.

Spierkracht verlies

Wist je dat een dergelijke operatie voor zo’n 25% aan spierkracht in het betreffende gebied kost? Door de wond en later het litteken kan de energie (informatie-uitwisseling) naar en van de hersenen minder goed doorkomen en zal de spier zijn oorspronkelijke kracht niet of moeizaam terugvinden. Hij lijkt wel ‘uit’ te staan.

Resetten van de aangedane spier(en)

In een ESB® behandeling kan ik door middel van testen ontdekken waar het probleem (de blokkade) zit. Vervolgens geef ik een manuele impuls in het probleemgebied waardoor er een signaal naar jouw hersenen gaat en de verstoring gecorrigeerd wordt. Jouw lichaam zet zelf de spier weer ‘aan’.

Wanneer behandelen?

Start met behandelen na een operatie of blessure zo snel mogelijk en in ieder geval binnen 6 weken. Na een week of 6 gaat je lichaam, dat altijd zoekt naar de balans, zich namelijk aanpassen waardoor er elders klachten kunnen ontstaan.

Daarover meer in een volgende blog.

Wil je weten of ESB® voor jouw klacht de juiste behandeling is? Bel 06 – 52 02 19 15 of mail; yvonne@yvonne-veenendaal.nl mij gerust!

Ga terug naar het overzicht