Adem en meditatie

×
Ga terug naar het overzicht

Waarom ik adem en meditatie als onderdelen in mijn retreats voor vrouwen heb.

In de retreats voor vrouwen die ik organiseer zijn altijd de onderdelen adem en meditatie aanwezig. Waarom ik dat doe? Om een aantal redenen en wel deze:

Een retreat is bedoeld om jezelf even terug te trekken. Even weg van de hectiek van alledag. Tijd voor jou. Tijd om te ontspannen, in stilte te zijn, tot rust te komen. De tijd even vergeten. Ademhalingsoefeningen en meditatie kunnen daarbij ondersteunen.

Adem

Adem is leven. Kijk maar eens wanneer je spanning, angst of boosheid ervaart zit je adem meestal hoog in je lichaam. Wanneer je naar een buikademhaling gaat brengt je dat rust en ontspanning. Bovendien zul je, op den duur, meer energie ervaren.

Er zijn heel veel verschillende ademmethoden met mooie resultaten.

Als het wat spannend is in ons leven wordt er nogal eens gezegd: zet je schrap, neem een flinke ademteug. Het geheim zit echter (wat mij betreft) in de uitademing. Vaak wordt er te weinig (ik deed dat zelf ook) UIT geademd. Als je niet goed uitademt kun je onvoldoende verse lucht inademen. Wat natuurlijk wel cruciaal is! 

Wanneer je ademtechniek goed is zul je meer vitaliteit ervaren. Dat wil je toch?!

Meditatie

Ook meditatie draait om stilte, rust en uiteindelijk ontspanning. Toch vraagt het meestal wel enige oefening voordat er daadwerkelijk ontspanning op volgt. Ik hoor vaak dat mensen er juist onrustig van worden. Dat het in hun hoofd een soort mallemolen is waar de gedachtespinsels maar door draaien. Herkenbaar? Ook in mijn hoofd leek het nooit stil te worden als ik ging zitten om te mediteren. Mijn eerste meditaties deed ik jaren geleden samen met een vriendin. Dat hielp destijds voor mij. 

Geleide meditaties kunnen je, zeker als beginnend meditatiebeoefenaar, ondersteunen. Door te luisteren blijf je makkelijker in het nu. Je gedachten dwalen minder makkelijk af naar je to-do lijstjes. 

Wat ikzelf nog steeds fijn vind, is om een ‘bodyscan’ te doen. Zorg dat je comfortabel zit en ‘wandel’ in gedachten eens door je lichaam. Wat neem je waar? Niet oordelen, alleen waarnemen.

Maak het jezelf niet te moeilijk in het begin. Wees lief voor jezelf. Start eens met 2x per week 10 minuten. Het fijnst is in de, vroege, ochtend. Ook voor het slapen gaan is prettig. Het bevordert je nachtrust.

En…..ik nodig je uit om niets te ‘willen’ en geen wonderen te verwachten. Laat gebeuren wat zich aandient. Last but not least: blijf rustig doorademen tijdens je meditatie. Dan komt de ontspanning echt.

Die ontspanning gun ik jou van harte. Daarom zijn ademwerk en meditatie onderdelen in mijn retreats.

Ga terug naar het overzicht